fredag 16 augusti 2013

Svar från centerpartiet och Stabschef Lindström.

Ett trevligt svar från Centerpartiet:
"Hej!
Ursäkta mitt sena svar. Det har varit semestertider.
Jag tycker det låter jättebra och ett sådant här förslag bör kollas mer på.
Däremot är jag dålig på hur dessa sälj växter kan ta upp och handtera dessa miljögifter som finns där.
Det kanske ni vet mycket bättre. All kundskap som kan förmedlas till kommunen är bra. Jag tror inte det ska sopas under mattan, utan det är tänkt att de ska skala bort jorden. Berätta gärna mer om hur plantorna tar upp gifter mm.
Är det så att det fungerar att rena jorden är det toppen.
Så skicka gärna in den.
Mvh
Inga-Lill Andersson
Centerpartiet Karlskoga "
Eskil Erlandsson är en av de få politiker jag tycker det är kul att se på TV J ödmjuk och gammaldags.
Tyvärr har Inga-Lill fel, den giftiga jorden ska kapslas in för framtida generationer för att tas om hand av dem.
Jag hoppas det sätts en liten plakett på den " Detta är en present från såssialdemokraterna , hoppas Ni fixar det bättre än vi gjorde" .
Enligt Örebrouniversitet räknar man med att det finns 79.000 platser i Sverige som är kontaminerade så det blir ett väldig massa kapslar.
Stabschef vid Samhälls och byggnadsförvaltningen Martin Lindström har gjort en snabbutredning i frågan (Karlskoga Kuriren 16 augusti) och säjer att han har hört talas om att Salix kan rena jord ,vatten men att det inte fungerar på molekylär nivå (!) och att växterna i såfall (om det mot förmodan skulle fungera?) skulle innehålla så höga halter av PCB att inte värmeverket kan förbränna dom. Gör mej lite orolig, jag trodde man hade filter på värmeverket som tog hand om de gifter som eldas upp där.
Jag tror att jag ska kontakta Örebrouniversitet och se om dom vet mer. Jag är ju bara en fattig bonddräng som läser böcker, tidningar och googlar saker så jag är varken expert eller stabschef J
Jag förmodar att det kommer att ta ett tag att komma överens med den andre ägaren alternativt expropriera tomten. Nu när vi är med i EU har det blivit svårare att ta folks saker och hänvisa till "samhällsnytta".
Dom är lite kinkiga vad gäller frågan om äganderätt ute i Europa.
Nu behöver jag dock inte skicka in något förslag då ansvarig tjänsteman redan uttalat sej i frågan J

tisdag 13 augusti 2013

Ett svar på mitt medborgarförslag :)

Först ut att svara var Fredrik Molin, Sverigedemokraterna:
"Hej!
Rent spontant skulle iaf jag rösta för det om det är en lönsam affär eller att fördelarna med det du säger om att rena jorden uppväger en +-noll kalkyl med alternativkostnaderna i beaktande. Kräver kanske en viss skala på verksamheten.
Personligen är jag dock, i enlighet med EU-direktivet (!), lite emot att jordbruksmark av bra kvalite används till odling av energigrödor i Sverige idag. Varje markägare kan dock använda sin mark till vad man vill men då skall ingen subventionering ske, på något sätt, och det sker ju även genom olönsam subventionering av andra energislag som fördyrar elpris och råvaror till förbränning. Men det är ju inte en fråga för kommunen som skall arbeta inom givet system.
Vet inte om det kräver någon gödning, men det kanske blir ett kretslopp då eller?
Med vänlig hälsning
Fredrik".

Jag bör skriva med i förslaget att det inte behövs någon gödsling. Påpeka att det ska odlas på ÖDETOMTER eller liknande. Hans fråga om kretslopp är intressant så jag bör kanske skriva till att Salixen behöver sol och regn inget annat. OM kommunen kan tänka sej köra dit lite löv på hösten så blir inte jorden sämre av det, men det kan ses som en kostnad och sådana vill jag undvika. Jag håller med Molin i hans personliga reflektion att vi behöver vår jordbruksmark till livsmedelproduktion, att vi som nu importerar över 60% av vår mat tycker jag är vansinne. Dock tror jag att vi är lite oense om subventioner. Stockholmarna kan gott börja betala för arbetskraft, malm, skog och energi som vi "lantisar" förser dom med J

onsdag 7 augusti 2013

Salix på tomten där sagabio brann?

Utövar mina medborgeliga rättigheter genom nytt medborgarförslag : ) Mailade det till alla politiska partier utom Vänsterpartiet då jag inte hittade någon mailadress till dem. Som av en händelse sprang jag på en kille som är med i deras styrelse så han fick en kopia rakt i handen. Ska bli spännande att se om någon svarar och har någon åsikt.
"Salix på tomten där Saga bio brann ?
Jag önskar att kommunen utreder om det kan vara bättre och mer ekonomiskt att rena jord på biologisk väg istället för att täcka över och bokstavligen sopa problemet under mattan.
Salix plantor kan fås genom sponsring utan kostnad för kommunen.
Växtmaterialet skickas efter skörd till värmeverket för förbränning och kommer på detta sätt Karlskogas innevånare tillgodo, samt att vi får en "renare" stad.
Detta kan vara intressant för andra kommuner med liknande problem, Karlskoga blir en spjutspets genom att pröva biologisk rening.
Kostnaden för salix odling bör också jämföras med vad täckning av tomten skulle kosta.
Faller försöket väl ut kan vi plantera på ödetomter för värmeverket eller biogas, och samtidigt rena jorden från miljögifter. Enligt uppgift finns det andra områden tex baggängen där jorden är kontaminerad.
Som jag förstått det får vi inte odla energigrödor på mer jordbruksmark enligt EU direktiv.
Förslagets genomförande kan i förlängningen leda till nya " gröna" arbetstillfällen. Det finns även statliga bidrag att söka för odling av Salix i större skala.

Om det behövs kan jag hjälpa ansvarig tjänsteman med sak kunskap och sponsor kontakter givetvis helt ideellt.
Detta är ingen offert, det är ett medborgarförslag."
Salixskott ca 3 veckor, rotar sej på 8-10 dar när man sätter dom i vatten. 2,50:- st. hos kommersiella handlare.

torsdag 1 augusti 2013

Stölder och vandalism vid Häsängens koloniområde

Då var det dax igen! Tvåbenta hjortar stjäl grönsaker för man orkar inte gå till Lidl och handla. Det värsta är nog att dom trampar ner och förstör så förbaskat. Det är äldre människor som odlar här, man orkar inte med att ha hus och trädgård längre, så en kolonilott räcker gott. Man arbetar i sin egen takt och gör det man orkar med. Att Karlskoga har blivit annorlunda de senaste åren kan nog ingen ungått att märka. Vardagsbrotten bara ökar och den som någon gång varit utsatt vet vilken kränkning det innebär. Jag tror inte det var det här samhället min mor ville ha. Efter att ha arbetat hela sitt liv och uppfostrat 4 söner och en dotter utsätts hon för sånt här. Polisen uppmanar äldre att inte öppna dörren om någon okänd ringer på, ingen vågar gå ut efter mörkrets inbrott. Vi har fått ett samhälle där artighet, medkänsla och hjälpsamhet ses som svagheter som ska utnyttjas. Deras pensioner är efter ett helt yrkesliv i det närmaste lika stora som det försörjningsstöd kommunen erbjuder alla och envar. Vi kommer aldrig att läsa om det här i tidningen, Kling och Klang har fullt upp med att hålla ordning på Skogsrundan och skrantatorg. Jag skäms över att ha röstat på socialdemokraterna och låtit det här samhället växa fram.