måndag 31 december 2012

Eget snus

Nu när vintern är här blir det mest teori och planering.
Att göra eget snus har jag funderat på en längre tid om inte annat för att slippa fundera på kommande EU direktiv. Sen att man sänkt vikten på köpedosorna gör sitt till. Jag börjar med bontobak till våren , odlad i Europa sen 1500-talet borde göra att den funkar. Processen är ganska enkel odla tobak, torka, mal, tillsätt vatten, salt och eventuellt bikarbonat och ugnsbaka. Utförligare recept kommer när jag testat mej fram.
Kostnaden per dosa ? Inte många ören, förpackningen är dyrare än innehållet. Om man inte "orkar" odla själv och bor i Karlskoga kan man slinka in på butiken Partaj i centrum som säljer snussatser och en massa tillbehör.
Dom har enkla satser för att göra vin etc också J www.partaj.se Jag tycker det är trevligare att handla av en riktig människa istället för över nätet. Det kommer förmodligen mer och mer inte för att jag är speciellt gammaldags men tex facebook är bara en konstlad gemenskap som ger en illusion av att man umgås.
Jag tror det är därför julkorts skickandet ökar det är bra mycket trevligare än ett SMS eller ett tjoho på facebook.
Några tusenlappar per år spara man (30:- x 365 = 10.950:-) men jag gör det för att det är roligt. Den som anser att jag är "skattesmitare" har nog rätt. Ännu värre blir det nu när Äppelcidern står och puttrar i köket lite av den ska dock bli vinäger till sallader och inläggningar, men det är en annan historia.